Bloedonderzoek
Persoonlijk advies
De juiste voeding
Minder klachten
Intolerantie of voedselovergevoeligheid
Intolerant kun je zijn voor allerlei voedingsmiddelen, Een intolerantie heeft een langzame aanvang van de symptomen waardoor de oorzaak moeilijk te achterhalen is. Voedselovergevoeligheid kan tussen de 2 tot 72 uur na consumptie van voedsel optreden, dit wordt ook wel vertraagde voedselallergie genoemd.
Waarom ontstaan klachten?
Wanneer je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen dan reageert je lichaam daarop met een specifieke immunologische reactie, zogenaamde igG antistoffen. Het immuunsysteem wordt dan actief voor iets waar het niet actief op zou moeten reageren.
Normaal werkt je immuunsysteem om je te beschermen tegen virussen, bacteriën en kwaadaardige cellen. Doordat het immuunsysteem nu overactief wordt, kost dit veel energie, het immuunsysteem wordt op den duur zwakker waardoor je vermoeid raakt.
Ik zie dagelijks mensen die jarenlang niet goed voor hun lichaam hebben gezorgd, met o.a. slechte voeding, veel stress, weinig lichaamsbeweging. Het lichaam gaat door totdat het klachten krijgt in allerlei systemen en
Normaal worden IgG antistoffen door het lichaam weer opgeruimd door fagocytose, wanneer je voeding blijft eten waar je gevoelig voor bent dan blijven de antistoffen te lang in je bloed waardoor klachten in de loop van de tijd chronisch worden.
Klachten bij voedingsintolerantie’s
- darmproblemen
- PDS
- opgeblazen gevoel
- diarree
- constipatie
- huidklachten
- depressies
- hyperactiviteit
- angstig zijn
- concentratieproblemen
- gewrichtsklachten
- reumatische klachten
- overgewicht
- migraine
Een intacte darmwand is van belang voor de tolerantie van de voedingsmiddelen. Het grootste immuunsysteem van het lichaam bevindt zich in de darmen.
Darmbeschadiging kan leiden tot voedselovergevoeligheid (immuunrespons). Immuunrespons (immuuncomplexen) veroorzaakt ontstekingen. Afbraak van de immuuncomplexen in de bloedbaan kan resulteren in aspecifieke symptomen. Plaatselijke afbraak kan leiden tot specifieke symptomen.
De ImuPro intolerantietest
De voedselintolerantie test, ImuPro, is in 2000 geïntroduceerd door R-Biopharm AG in Darmstadt en wordt daar onder strenge criteria geproduceerd. De IgG antistoffen worden d.m.v. een elisa gemeten en de testkits zijn CE goedgekeurd. De ImuPro, ook wel voedselovergevoeligheid test genoemd, wordt momenteel in meer dan 20 landen toegepast.