Detoxen; afvalstoffen afvoeren met dagelijkse kruiden uit je keuken

Detoxen; afvalstoffen afvoeren met dagelijkse kruiden uit je keuken

Detoxen, ofwel ontgiften, is het zuiveren en ontdoen van ongewenste of voor het lichaam vreemde stoffen. Dit kan zowel uitwendig als inwendig zijn. Het uitwendig reinigen doen we door onszelf te wassen. Inwendige reiniging is het opruimen van afvalstoffen uit het lichaam

Detoxen wordt ook wel ontgiften genoemd: het afvoeren van ongewenste stoffen uit ons lichaam.

Natuurlijk detoxen met kruiden
Tegenwoordig gebeurt detoxen vaak door middel van sapkuren, vasten, klisma’s, etc. Door kruiden in je dagelijkse maaltijden in te zetten kun je ook heel goed detoxen.

Chlorofyl om te detoxen van zware metalen
Kruiden zijn vaak hardgroen van kleur. Groene groenten en kruiden werken zonder twijfel heel goed voor je gezondheid. Een van de bijzondere stoffen in deze producten is chlorofyl. Een groen kleurpigment wat terug is te vinden in allerlei groene groenten en kruiden. Hoe donkerder groen het blad, hoe meer chlorofyl erin zit. Ook chlorella en spirulina (algen) zitten er vol mee. Door het ontgiften help je je lever ook extra.

Chlorofyl is in staat om gifstoffen te verwijderen, met name zware metalen. De celwand van chlorofyl bindt deze stoffen aan zich. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden afgevoerd. Zware metalen kunnen we o.a. binnen krijgen door het eten van wilde vis, het drinken van kraanwater of (niet biologische) groenten. Maar ook door middel van ademhalen kunnen we zware metalen binnen krijgen.

Groene planten en kruiden bevatten dus volop chlorofyl dat maakt ze krachtige ontgifters. Maar dan heb ik het niet over een takje hier of een sprietje daar. Om ze goed hun werk te kunnen laten doen moet je er flink wat van binnen krijgen. Een grote bos peterselie op je bord is natuurlijk niet lekker. Maar door kruiden te vermalen kun je ze heel goed verwerken. Doe ze dus vooral in je blender en maak vandaag nog een heerlijke groene kruidensmoothie. Verwerk er dan vooral onderstaande kruiden in, de toppers van het ontgiften:

 • Peterselie
  Dit kruid bevordert de werking van de nieren. Het heeft een vochtafdrijvende werking tevens remt het nierstenen en nierzwellingen en kan helpen bij de genezing van urineweginfecties. Omdat de nieren zo’n belangrijke rol spelen bij de interne reiniging en ontgifting van het lichaam is peterselie een ideaal kruid.
 • Koriander
  Koriander helpt zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Vooral metalen als lood en kwik binden zich aan de koriander en kunnen het lichaam via het spijsverteringskanaal verlaten. 
 • Paardenbloem
  Net als peterselie heeft ook paardenbloem een ​​vochtafdrijvende werking. Paardenbloem wordt ook als extract verkocht. Deze supplementen werken zelfs nog effectiever omdat ze heel geconcentreerd zijn.
 • Mariadistel
  Mariadistel heeft veel invloed op de werking van de lever. Daarnaast bevordert de mariadistel de aanmaak van nieuwe levercellen en neutraliseert het allerlei gifstoffen. Wist je dat in de natuurgeneeskunde mariadistel zelfs wordt gebruikt om leververvetting te voorkomen na een teveel aan alcohol, medicatie en narcose?

Verse kruiden; probeer ze dus zo vaak mogelijk in op of bij je gerechten te verwerken. Alle beetjes helpen. Verwarm verse kruiden niet, dan gaat er een groot deel van de smaak en voedingsstoffen verloren. Je kunt kruiden ook gebruiken in een smoothie, zoals in de recepten hieronder. Lekker en makkelijk te maken!

 • Peterseliesmoothie met ananas en komkommer
  1 volle hand verse peterselie
  ½ komkommer in blokjes
  1 schijfje verse ananas in blokjes
  1 el citroensap
  Scheut kokosmelk
  Eventueel: wat gebroken lijnzaad
 • Koriandersmoothie met avocado
  1 avocado ontpit
  100 gram verse spinazie
  1 handje vers koriander
  ½ handje verse basilicum
  sap van ½ limoen
  250 ml kokoswater

Zo maak je het: doe alle ingrediënten van een recept in een blender. Mix tot een geheel. Voeg voor een dunnere smoothie wat extra kokosmelk- of water toe.

Geef uw reactie ...

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLDutch
nl_NLDutch